فهرست مطالب این نوشتار
Toggleکاربرد های رادیولوژی
رادیولوژی یک تکنولوژی پیشرفته و مدرن است که با استفاده از آن می توان وضعیت بیمار را مورد بررسی قرار دارد.
رادیولوژی در واقع یک روش تصویربرداری است که از بدن انسان گرفته می شود تا تشخیص بیماری ها با دقت و سرعت بالاتری انجام شود.
رادیولوژی و تصویربرداری
رادیولوژی در واقع بخشی از رشته پزشکی است که غیر تهاجمی بوده و از اسکن تصاویر برای تشخیص بیماری استفاده می کند.
گاهی ممکن است برای در اختیار داشتن تصاویر با دقت بالا از یک قسمت بدن، ازدوزهای پایین تشعشع استفاده کرد.
انواع رادیولوژی
رادیولوژی مداخله
در این روش از فن آوری تصویربرداری شامل سی تی اسکن، اولتراساند و ام آر آی برای تشخیص استفاده می کند. این روش نیاز به جراحی را در برای تشخیص و درمان بیماری از بین می برد. بیماران در این روش در آرامش خفیف بیدار می مانند.
رادیولوژی تشخیصی
نمونه هایی از رادیولوژی تشیخصی شامل موارد زیر می شود:
- رادیوگرافی (پرتو ایکس)
- اولتراساند
- اسکن پزشکی هسته ای
- تومورگرافی کامپیوتری یا CT اسکن
- تصویرسازی تشدید مغناطیسی (MRI)
از رادیولوژی برای شناسایی مشکلات مختلف از جمله استخوان های شکسته، بیماری های قلبی، لخته های خونی و شرایط دستگاه گوارش و … می توان استفاده کرد.
همچنین از رادیولوژی تشخیصی برای بررسی واکنش بدن به درمان ها استفاده می شود. برای تشیخص سرطان معده و روده نیز از رادیولوژی می توان استفاده کرد.
برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله رادیولوژی ستون فقرات چگونه انجام می شود؟ را بخوانید.
تکنولوژی مورد استفاده در رادیولوژی
تکنولوژی و ماشین آلاتی که در رادیولوژی مورد استفاده قرار می گیرد در روش های مختلف، متفاوت است. ممکن است از در برخی از موارد از تشعشع استفاده شود و در برخی دیگر استفاده نشود. در زیر به رایج ترین این ماشین ها اشاره می شود:
ماشین اشعه ایکس: از اشعه ایکس به جهت ساخت تصاویر داخل بدن، بدون ایجاد شکاف و با استفاده از نوعی تابش الکترومغناطیسی انجام می شود.
سی تی اسکن: از این روش برای زمانی که پزشک نیاز به تصاویر دقیق دارد و نیاز به بررسی دقیق دارد، مخصوصا در نواحی از بدن که بافت نرم دارند، استفاده می شود و از تجهیزات اشعه ایکس برای ایجاد توالی از تصاویر مقطعی از بدن استفاده می شود.
دستگاه ام آر آی: در این روش از میدان مغناطیسی برای تولید تصاویر استفاده می شود. زمانی از این مورد استفاده می شود که سی تی اسکن در برخی از نواحی بدن مثل استخوان قادر به تولید تصاویر واضح نمی باشد.
کاربردهای رایج رادیولوژی مداخله
- درمان سرطان ها
- درمان درد کمر
- درمان مشکلات کبدی و کلیوی
- درمان انسداد در شریان ها یا رگ ها
کاربرد های رایج رادیولوژی تشخیصی
معمولا برای بررسی های اولیه بیمار از رادیولوژی استفاده می شود. رادیولوژی می تواند در تشخیص اختلالاتی کمک کننده باشد که در زیر به آن اشاره می شود:
- آسیب هایی که باعث کمر درد می شوند
- تغییراتی که در شکل ستون فقرات ایجاد شده که با استفاده از رادیولوژی می توان درجه انحنا را به اندازه دقیق مشخص کرد.
- لغزش مهره کمر یا ستون فقرات مثل آرتروز و اسپیدیلولیستزیس
- عکس از ریه
- عکس رنگی از مری، معده، کلیه و …
- بررسی شکم، روده، معده، مری، کلیه ها، سنگ های کلیه و لوزه سوم و …
- تشخیص شکستگی ها
سخن پایانی
همانطور که می دانید امواج یونیزه شده به دلیل قدرت نفوذ و تخریب شدید که دارند، به بافت های سلولی آسیب وارد می کنند. بنابراین یکی از نکات مهمی که باید رعایت شود عایق بندی کامل محل و همچنین استفاده از محافظ سربی برای افراد است.
رادیولوژی نیز مانند تکنولوژی های دیگر پیشرفت کرده و می توان گفت یکی از تحولاتی که در رادیولوژی اتفاق افتاده است ظهور رادیولوژی دیجیتال است.
در رادیولوژی دیجیتال از دوز کمتری از اشعه و در نوبت های کمتر استفاده می شود و بیمار زمان کمتری را در معرض اشعه ایکس قرار می گیرد. اما می توان گفت تصاویر کیفیت بیشتری دارند و این قابلیت وجود دارد که تصاویر آرشیو شده و از تکرار عکسبرداری جلوگیری می شود.