فهرست مطالب این نوشتار
Toggleموارد استفاده از سی تی اسکن
آنچه باید در مورد سی تی اسکن دانست
سی تی اسکن یک نوع پرتونگاری اشعه ایکس است که می تواند تصاویر سطح مقطع قسمتی از بدن را نشان دهد و نیازمند تکنیک و مهارت خاصی است و همین طور هرچه مدل دستگاه بالا تر باشد و مجهز تر باشد سی تی اسکن با دقت بیشتری انجام می شود و می تواند بهتر بیماری را تشخیص دهد و گزارش مطلوبی را ارائه دهد .
موارد استفاده از سی تی اسکن
سی تی اسکن در بسیاری از کارهای تشخیصی کاربرد دارد: از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اسکن سر:
ساختمان مغز توسط پرتونگاری با اشعه ایکس قابل مشاهده نیست ولی با سی تی اسکن، به راحتی می توان ساختمان مغز را بررسی کرد.. اسکن سر در تشخیص موارد زیر بکار می رود:
- غده های سرطانی:
احتمال رشد غده های سرطانی در بخش های مختلف بدن مثل مغز، طناب نخاعی یا هر قسمت دیگر از سر وجود دارد. کار سی تی اسکن، شناسایی غده های سرطانی با توان بسیار بالا می باشد.
- بزرگ شدن بطن ها:
مایع مغزی- نخاعی در حفراتی داخل مغز جاری هستند که به آن ها بطن های مغزی می گویند. گاهی اوقات این مایع به درستی تخلیه نمی شود در نتیجه منجر به بزرگ شدن بطن ها می گردد.
- لخته های خون:
هنگامی که رگ خونی در مغزه پاره می شود، امکان تشکیل لخته خون وجود دارد. این لخته خون، مانع جریان خون و ارتباط عصبی می شود.
- سایر اختلالات:
سی تی اسکن توانایی نمایان کردن ناهنجاری های اعصاب و عضلات چشم را دارد. همچنین می توان تفاوت های ضایعات مغزی مربوط به بیماری های روانی را با استفاده از سی تی اسکن تشخیص داد.
- اسکن بدن:
در سی تی اسکن بدن، استخوان، چربی، بافت، گاز، مایع و … از هم تشخیص داده شده و مشخص می شود آیا تغییری در اندازه یا شکل این اندام بوجود آمده یا خیر.
- بیماری لوزالمعده:
با سی تی اسکن در کمتر از یک ساعت می توان این بیماری را تشخیص داد در حالی که قبلا تشخیص این بیماری بدون جراحی امکان پذیر نبود.
- سرطان ریه:
با استفاده از سی تی اسکن می توان نقاط ویژه رشد توده های در بدن را نمایش داد.
مدت زمان انجام سی تی اسکن
با توجه به اینکه کدام قسمت از بدن اسکن می شود، بین ۱۰ تا ۳۰ دقیقه زمان نیاز است. البته این زمان بستگی به پزشک دارد که تا چه اندازه نیاز به بررسی بدن دارد.
عوارض سی تی اسکن
در برخی از سی تی اسکن ها از مواد حاجب استفاده می شود. ممکن است افرادی به این مواد حساسیت نشان دهند و دچار خارش یا جوش شوند. در موارد اندکی نیز ممکن است یک واکنش تهدید کننده حیاتی دیده شود. در صورت مشاهده هرگونه آلرژی به داروها و غذاهای دریایی باید پزشک را در جریان گذاشت.
در مورد بیماران دیابتی حتما باید پزشک خود را در جریان بگذارند تا زمان استفاده از داروی متفورمین را مشخص کند.
گاهی اوقات مواد حاجب موجب ایجاد مشکلات کلیوی می شود. قبل از انجام سی تی اسکن در صورت داشتن مشکلات کلیوی باید حتما پزشک را در جریان این بیماری قرار داد.
تفاوت سی تی اسکن و MRI
- در سی تی اسکن از اشعه ایکس استفاده می شود در حالیکه در MRI از امواج رادیویی و مغناطیس استفاده می شود.
- در سی تی اسکن، تاندون ها و رباط ها دیده نمی شوند و برای اینکار از MRI استفاده می شود.
- تومور مغزی در MRI به مراتب واضح تر است.
- پارگی ها و صدمات بافت های بدن توسط سی تی اسکن تشخیص داده می شود.
- شکستگی در استخوان ها و مهره ها در سی تی اسکن، با وضوح بیشتری قابل رویت است.
- برای بیماری هایی مانند سرطان، خونریزی مغزی، ذات الریه و جراحات و صدمات، استفاده از سی تی اسکن مناسب تر است.
- سی تی اسکن تصاویر واضح تری از اندام های واقع در حفره قفسه سینه بین ریه ها در اختیار قرار می دهد.
- از MRI برای بررسی نخاع استفاده می شود.
با تشکر از شما
بسیارعالی و کاربردی.سپاس