فهرست مطالب این نوشتار
Toggleزمان مناسب برای سونوگرافی رحم و تخمدان
اگر مجبور به انجام سونوگرافی رحم و تخمدان باشید معمولا این سوال پیش می آید که چه زمانی برای انجام این نوع سونوگرافی مناسب است؟ در چه روزی از دوره ماهانه می توان سونوگرافی انجام داد؟ در سونوگرافی رحم و تخمدان چه چیزهایی دیده می شود؟ برای پاسخ به این سوالات می توانید مطلب زیر را مطالعه کنید.
سونوگرافی چیست؟
سونوگرافی نوعی از دستگاه تصویر برداری است که به منظور بررسی اندامها و ساختارهای داخلی بدن از آن استفاده می شود. سونوگرافی با استفاده امواج صوتی با فرکانس بالا انجام می شود و می توان گفت بی خطر و بدون درد است.
در سونوگرافی از بدن تصاویری تولید می شود که پزشک متخصص با استفاده از آن تصاویر، می تواند قسمت های مختلف بدن را مورد بررسی قرار دهد.
از سونوگرافی در مواردی مانند بررسی قلب، کلیه ها، کبد، رگ های خونی و دیگر اعضای بدن استفاده می شود. از این نوع تصویربرداری در دوران بارداری نیز به جهت بررسی وضعیت بیماری استفاده می کنند.
سونوگرافی رحم طبیعی
قسمت فوندوس رحم، توسط محل خاتمه لوله فالوپ از جسم رحم و جسم رحم، توسط ایسموس در سطح سوراخ داخلی ار سرویکس جدا می شود.
رحم از سه لایه سروز، میومتر و اندومتر تشکیل شده است. میومتر دارای اکوی بافتی یکنواخت است. حدود خارجی آن صاف است و به سه لایه خارجی، میانی و داخلی تقسیم می گردد. عروق قوسی که با سونوگرافی کالر داپلر به خوبی قابل بررسی است، بین لایه خارجی و میانی سیر می کنند.
اندومتر به صورت باند خطی دیده می شود که معمولا نسبت به میومتر هیپواکو است و در مرکز رحم قرار دارد. قطر اندومتر به صورت قدامی خلفی و در نمای طولی رحم اندازه گیری می شود و در این اندازه گیری هر دو لایه اندومتر ظاهر می شود. کل ضخامت اندومتر معرف مجموع ضخامت دو لایه قدامی و خلقی اندومتر است. هنگامی که مایع اندومتریال وجود دارد، این مقدار مایع نبایستی در اندازه گیری ضخامت اندومتر لحاظ شود.
حاشیه هیپواکوی، نازکی اندومتر را احاطه می کند که نشانگر لایه داخلی و فشرده میومتر است و نبایستی در اندازه گیری ضخامت اندومتر لحاظ شود.
تخمدان
تخمدان ها در طرفین قرار دارند و امکان مشاهده هر دو تخمدان در یک تصویر، همیشه امکان پذیر نیست. تخمدان های طبیعی به دو قسمت مدولا و کورتکس تقسیم می گردد و به صورت کروی یا بیضوی و مختصر هیپواکو می باشند. مدولای تخمدان، اکوژن تر از کورتکس است.
در روش ترانس ابدومینال گاهی به علت قرار گرفتن لوپ های پر از گاز، شناسایی تخمدانها مشکل می شود. عروق ایلیاک به عنوان لندمارک های مفید به کار می روند. شریان و وریدهای ایلیاک خارجی در قدام تخمدان و عروق ایلیاک داخلی در خلف تخمدانها قرار می گیرند. درون تخمدان ها اغلب می توان فولیکول های هیپواکو را مشاهده کرد. فولیکول های تخمدانی در روش ترانس واژینال بهتر بررسی می شوند.
گاهی اوقات در اثر شل بودن لیگامان های نگهدارنده تخمدان و موقعیت غیر طبیعی رحمف تخمدان ها به سمت کولدوساکف قسمت فوقانی لگن یا قسمت تحتانی شکم، جابجا می شوند.
کیست تخمدان
در حال حاضر، هیچ یافته سونوگرافی وجود ندارد که دقیقا بتواند توده کیستیک خوش خیم و بدخیم را از یکدیگر تفکیک کند. معمولا کیست تخمدان یک طرفه با جدار نازک بدون مناطق سالید با اندازه ای کمتر از ۵ سانتی متر، خوش خیم می باشد. سونوگرافی مجدد ۶ هفته بعد معمولا نشان خواهد داد که توده، کوچک شده و یا از میان رفته است.
نشانه های تومورال بودن کیست
- کیست های با جدار ضخیم
- سپتوم های ضخیم، بخصوص اگر ناکامل باشند.
- نواحی سالید و اکوژن در داخل توده
- وجود آسیت در شکم
زمان مناسب برای سونوگرافی رحم و تخمدان
زمان مناسب برای انجام این سونوگرافی با توجه به این مسئله که به چه علت می خواهید سونوگرافی تخمدان و رحم انجام دهید، مشخص می شود. اگر صرفا بررسی وضعیت رحم و تخمدان برای باروری می باشد، بهترین زمان برای انجام این سونوگرافی در زمان تخمک گذاری می باشد. تخمک گذاری معمولا ۱۴ روز قبل از شروع دوره بعدی سیکل قاعدگی می باشد.
یکی دیگر از علت های انجام سونوگرافی تخمدان و رحم به جهت بررسی ابتلا فرد به کیست تخمدان می باشد که به عنوان دلیلی برای عدم تخمک گذاری می باشد.
مرکز تصویربرداری پزشکی نماطب آماده ارائه کلیه خدمات تصویربرداری می باشد.
سلام آندومتریوز دارم برای بررسی کیست تخمدان اشکال نداره زمان پریودی سونو بگیرم؟ البته داروی سیپروترون کامپاند مصرف میکنم بخاطرهمین خونریزیم بندنمیشه