فهرست مطالب این نوشتار
Toggleهزینه سونوگرافی
دلایل زیادی برای انجام سونوگرافی وجود دارد. ممکن است شما باردار باشید و متخصص زنان و زایمان از شما بخواهد برای بررسی سلامت جنین سونوگرافی انجام دهید.
ممکن است شما دچار مشکلات گردش خون در اندام یا قلب خود باشید و پزشک برای شما سونوگرافی کالر داپلر درخواست کند تا جریان خون شما را بررسی نماید.
به همین دلیل سونوگرافی از سالهای گذشته تا کنون به عنوان یک تکنیک تصویربرداری پزشکی محبوب شناخته می شود.
سونوگرافی روش تصویربرداری پزشکی است که از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده می کند که بسیار شبیه به تکنیک یافتن محل دلفین ها و نهنگ ها توسط زیر دریایی ها می باشد.
در این مقاله قصد داریم به بررسی نحوه انجام سونوگرافی و کاربرد آن بپردازیم پس در ادامه با ما همراه باشید.
سونوگرافی چگونه عمل می کند؟
- دستگاه سونوگرافی با استفاده از یک پروب باعث انتقال پالس هایی با فرکانس بالا (۱ الی ۵ مگاهرتز) می شود.
- امواج صوتی وارد بدن شما می شوند و بین بافت های مختلف بدن مانند بین بافت مایعات و نرم قرار می گیرند.
- بعضی از امواج صوتی دوباره به پروب برمی گردند در صورتی که بعضی از آنها به سمت دیگر حرکت می کنند و منعکس می شوند.
- امواج منعکس شده توسط پروب برداشته شده و به دستگاه انتقال می یابند.
- دستگاه فاصله بین پروب تا بافت یا ارگان و زمان برگشت هر اکو را محاسبه می کند.
- سپس دستگاه سونوگرافی فاصله و شدت اکو را بر روی صفحه مانیتور به صورت تصویری دو بعدی نمایش می دهد.
در یک سونوگرافی متداول، میلیون ها پالس و اکو در هر ثانیه ارسال و دریافت می شود. همچنین پروب می تواند در امتداد سطح بدن جابجا شده و می توان زاویه دید را تغییر داد.
انواع سونوگرافی
سونوگرافی که ما تاکنون توصیف کردیم یک تصویر دوبعدی از ارگان داخلی بدن یا جنین ایجاد می کند. دو نوع سونوگرافی پرکاربرد دیگر سونوگرافی سه بعدی و سونوگرافی کالر داپلر می باشد.
سونوگرافی سه بعدی
در سال های اخیر دستگاه ای فراصوت قادر به تصویربرداری سه بعدی شده اند. در این ماشین ها، چندین تصویر دوبعدی با حرکت دادن پروب ها در سطح بدن یا چرخش پروب به دست می آیند. سپس اسکن های دوبعدی با استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری برای ساخت تصاویر سه بعدی به کار می روند.
سونوگرافی سه بعدی به پزشک کمک می کند که نگاهی دقیق تر به اندام داخلی بدن داشته باشد و بهترین استفاده را برای موارد زیر به کار ببرد.
- تشخیص زودهنگام تومورهای سرطانی و خوش خیم (بررسی غده پروستات برای تشخیص زودرس تومور، جستجوی توده های روده بزرگ و رکتوم، تشخیص ضایعات پستان برای بیوپسی های احتمالی)
- مشاهده یک جنین برای ارزیابی آن به ویژه برای مشاهده رشد غیرطبیعی صورت و اندام
- مشاهده جریان خون در ارگان های مختلف بدن یا جنین
سونوگرافی کالر داپلر
سونوگرافی کالر داپلر مبتنی بر اثر داپلر است. هنگامی که جسم منعکس کننده امواج صوتی سونوگرافی در حال حرکت است، فرکانس اکو را تغییر می دهد، فرکانس بالاتر در صورت حرکت به طرف پروب و فرکانس پایین تر در صورت دور شدن از پروب ایجاد می شود. میزان تغییر فرکانس بستگی به سرعت جسم در حال حرکت دارد. سونوگرافی کالر داپلر میزان تغییر در فرکانس اکو را اندازه گیری می کند. این سونوگرافی برای اندازه گیری میزان جریان خون از طریق قلب و شریان های اصلی مورد استفاده قرار می گیرد.
نحوه انجام سونوگرافی
برای انجام سونوگرافی، به یک اتاق دارای دستگاه سونوگرافی می روید. سپس وارد زیر را باید انجام دهید:
- بخشی از لباس های خود را که باید سونوگرافی بر روی آن انجام شود در بیاورید.
- تکنسین یک ژل حاوی روغن معدنی به پوست شما می مالد. این ژل از بین پروب و پوست شما هوا را از بین می برد تا امواج صوتی به بدن شما منتقل شوند.
- تکنسین از یک پروب با پوشش پلاستیکی استفاده می کند و پروب را بر روی پوست شما می گذارد تا تصاویر مورد نیاز را بدست آورداز شما خواسته می شود که موقعیت خود را تغییر دهید تا نگاهی بهتر به منطقه مورد علاقه داشته باشید.
- پس از گرفتن تصاویر و اندازه گیری، اطلاعات بر روی دیسک ذخیره می شوند. همچنین ممکن است یک نسخه کپی از تصاویر نیز دریافت کنید.
- سپس برای تمیز کردن یک دستمال به شما داده می شود.
- پس از آن شما می توانید لباس بپوشید و از اتاق خارج شوید.
هزینه سونوگرافی
هزینه سونوگرافی با توجه به عواملی مانند ناحیه مورد نظر برای سونوگرافی، دستگاه های مرکز تصویربرداری و نوع بیمه تعیین می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره هزینه سونوگرافی می توانیدئ با شماره های مندرج در سایت مرکز تصویربرداری پزشکی نماطب تماس حاصل فرمایید.
نتیجه گیری
در این مقاله به بررسی انواع سونوگرافی و اهمیت انجام آن پرداختیم. سپس در ادامه نحوه انجام آن را به طور کامل شرح دادیم.