فهرست مطالب این نوشتار
Toggleمهم ترین سونوگرافی های دوران بارداری
سونوگرافی های غربالگری بارداری در دو نوبت در سه ماهه اول ۱۱ تا ۱۳ هفتگی و در سه ماهه دوم ۱۸ تا ۲۳ هفتگی انجام می شود. در سونوگرافی هایی که در سه ماهه اول انجام می شود، معمولا به سونوگرافی NT معروف است عمده هدف این سونوگرافی این است که از طریق انجام آن برخی اختلالات و بیماری های کروموزومی و ژنتیکی بالاخص سندروم دوان و مونگلیسم را تشخیص داده شود. در گذشته و به طور سنتی برای تشخیص این مشکلات، در مادران بالای ۳۵ غربالگری به صورت انجام تست آمینوسنتز یعنی نمونه برداری از مایع دور جنین به وسیله سوزن از طریق جدار شکم مادر، انجام می شد.
اما در انجام این کار دو مشکل عمده وجود داشت: اولا اینکه چیزی حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد مادران باردار تحت یک تست تهاجمی قرار می گرفتند و دوما بیش از نیمی از موارد سندروم داون از طریق این روش تشخیص داده نمی شدند چرا که بر خلاف تصور عموم مردم بسیاری از موارد سندروم داون در مادران زیر ۳۵ سال اتفاق می افتد.
فاکتورهای مورد نظر در سونوگرافی غربالگری بارداری
- سن مادر
- فاکتورهای بیوشیمیایی خون مادر که شامل یک آزمایش خون ساده می باشد که دو فاکتور هورمونی را بررسی و اندازه گیری می کند.
- سونوگرافی غربالگری ۱۱ تا ۱۳ هفتگی بارداری
اهمیت سونوگرافی در بارداری
سونوگرافی های دوران بارداری چند مزیت مهم در کنار غربالگری های دیگر دوران بارداری دارد که عبارت اند از :
- در واقع با تلفیق این سه مورد و انجام غربالگری اولا حساسیت تشخیصی به مراتب بالاتر می رود و ثانیا نیاز به تست های تهاجمی بسیار کاهش پیدا خواهد کرد.
- تشخیص دقیق سن حاملگی که تا پایان بارداری مورد استفاده هم مادر و هم متخصص زنان قرار می گیرد.
- تشخیص برخی از ناهنجاری ها مانند ناهنجاری های مغزی و ستون فقرات مهره ها و اندام ها و حتی جداره شکم و برخی ناهنجاری های دیگر.
- تشخیص حاملگی های دو قلویی و چندقلویی که در حاملگی باید هر چه سریع تر تشخیص داده شود.
- تعیین ریسک مسمومیت حاملگی یا فشارخون بارداری که در سه ماهگی دوم و سوم اتفاق می افتد.
سونوگرافی غربالگری سه ماهه دوم
در سونوگرافی های غربالگری سه ماهه دوم بارداری تمام اعضای جنین از جمله کلیه جزئیات مغز، جمجمه، صورت، قلب و حفرات آن اندام ها مانند دست ها و پاها قفسه سینه و شکم مورد بررسی قرار می گیرد. لازم به ذکر است چه در این سونوگرافی و چه در سونوگرافی سه ماهه اول بارداری دقت بسیار بالا صرف وقت نامحدود و تخصص کافی فردی که سونوگرافی را انجام می دهد و قطعا یک دستگاه مجهز و فوق تخصصی برای تست های حامگلی جزء شرط های اساسی می باشند.
چه مواردی در سونوگرافی سه ماهه دوم تشخیص داده می شود؟
در غربالگری سه ماهه دوم، کل بدن جنین به طور کامل بررسی می شود و آنومالی ها و ناهنجاری های عمده و بسیاری از ناهنجاری های جزئی را از طریق آن تشخیص داده می شود. همچنین یک سری از نشانه ها برای بیماری های ژنتیکی در این سن هم وجود دارند که در این سونوگرافی بررسی می شوند.
حرف آخر…
درست است که در مادرانی در مواجهه با عوامل خطرزا چه ویروسی چه غیرویروسی و یا برخی از داروها، ریسک ناهنجاری های جنین بیشتر است ولی در عمل، عمده اختلال و ناهنجاری های مشاهده شده در مادرانی است که با این عوامل مواجه نشده اند به همین دلیل است که بر اساس اتفاق نظر کلیه مجامع علمی سونوگرافی غربالگری سه ماهه دوم بهتر است در تمامی مادران باردار انجام شود و به تمامی مادران باردار توصیه می شود که این کار را انجام دهند.
[…] بخوانید: مهم ترین سونوگرافی های دوران بارداری ، هر آنچه باید در مورد سونوگرافی بارداری […]