فهرست مطالب این نوشتار
Toggleسونوگرافی NT چگونه انجام می شود؟
سونوگرافی NT یک روش تشخیص ناهنجاری های ژنتیکی می باشد و نقش بسیار مهمی در تشخیص ناهنجاری ها و اختلالات کروموزومی جنین دارد. از سونوگرافیNT جهت بررسی این ناهنجاری ها در سه ماهه اول بارداری ستفاده می شود، در طی انجام این سونوگرافی فاکتورهای مختلفی مورد بررسی قرار می گیرد که مهم ترین آنها اندازه گیری NT می باشد. NT در حقیقت فضای روشنی است که پشت گردن جنین دیده می شود. حال ممکن است این سوال مطرح شود که میزان نرمال این عدد چقدر می باشد؟ چه زمانی انجام این آزمایش ضرورت پیدا می کند؟ با ما همراه باشید.
روش استاندارد اندازه گیری NT
برای اندازه گیری دقیق NT لازم است که مادر و جنین در موقعیت قرار گرفته باشند. گاهی اوقات قرار گرفتن این موقعیت مناسب زمان بر است و حتی گاهی اوقات مادر باید قدم بزند یا اینکه نوشیدنی میل کند تا جنین در موقعیت مناسبی پیدا کند تا اندازه گیری دقیق انجام شود. سونوگرافی در این زمان معمولا از راه شکم انجام می شود ولی گاهی اوقات شرایط به گونه ای است که از سونوگرافی واژینال جهت بررسی بیستر و دقیق تر کمک گرفته می شود.
دلیل اهمیت سونوگرافی NT
یکی از دلایل اهمیت این سونوگرافی این است که گاهی اوقات افزایش ضخامت NT می تواند با اختلالات کروموزومی یا اختلالات قلبی یا لنفاوی همراه باشد و در صورتی که با این افزایش ضخامت روبه رو شویم مجبور می شویم آزمایشات دقیق تر و بیشتری انجام شویم تا به سلامتی یا وجود ناهنجاری در جنین پی ببریم.
چه افرادی باید سونوگرافی NT را انجام دهند؟
انجام سونوگرافی NT برای تمام خانم های بارداری قابل انجام و مفید است تا به لحاظ وجود ناهنجاری در جنین خود مطمئن شوند. همچنین انجام این سونوگرافی بارداری در زنان بالای ۳۵ سال نیز که در زایمان های قبلی خود فرزندی با ناهنجاری های مادرزادی به دنیا آورده اند و یا در سابقه خانوادگی خود اختلالات یا ناهنجاری های ژنتیکی و مادرزادی دارند باید حتما سونوگرافی NT را انجام دهند.
میزان نرمال NT چه مقداری است؟
انجام سونوگرافی NT و به به طور کلی غربالگری در طول دوران بارداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است و عددی که برای NT ذکر می شود بر حسب سن جنین متفاوت است. به طور مثال برای هفته ۱۱ ، NT بالای ۲ و نیم غیرطبیعی می باشد و برای هفته ۱۳ هفته و ۶ روز عدد ۳ و بالاتر غیرطبیعی محسوب می شود.
NT نه تنها در بیماری های ژنتیکی عدد بالایی را نشان می دهد و غیرطبیعی می شود بلکه در بیماری های قلبی و ساختاری جنین به صورت غیرطبیعی افزایش پیدا می کند، به همین دلیل مادرانی که دارای NT ضخیم می باشند باید آمینوسنتز، آنومالی اسکن و اکوکاردیوگرافی قب جنین را در هفته هفدهم انجام بدهند تا انجام این آزمایشات باعث تشخیص زودرس ناهنجاری جنین و آغاز درمان و احیانا سقط قانونی باشد.
نتیجه گیری
سونوگرافی NT یکی از تست های غربالگری برای مادران باردار در سه ماهه اول بارداری می باشد که از طریق آن می توان به وجود ناهنجاری های مادرزادی و اختلالات کروموزومی در جنین پی برد.
پس با توجه به این توضیح نقاط دیگر بدن را نمیتوان سونوگرافی و بررسی کنید.