تهران، خیابان سپاه، بین پل چوبی و میدان سپاه، شماره 116

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سونوگرافی کبد

شما اینجا هستید:

سونوگرافی-کبد

سونوگرافی کبد

همانطور که می دانید روش های تشخیصی بیماری ها در حال حاضر در حال پیشرفت هستند ولی آنچه که اخیرا در جامعه شایع شده است بیماری رسوب چربی است که اصطلاحا ارتشاح چربی در بافت کبد یا کبد چرب نامیده می شود. بیشترین علت شایع این بیماری چاقی همراه با مصرف الکل می باشد. همچنین ابتلا به کبد چرب محدود به سن خاصی نمی شود و در هر سنی می تواند رخ دهد.

سونوگرافی-کبد
سونوگرافی-کبد

سونوگرافی به چه میزان در تشخیص بیماری کبد چرب موثر است؟

تنها سونوگرافی در تشخیص بیماری کبد چرب موثر نیست. از انواع روش های تصویر برداری که برای سایر بیماری ها هم کاربرد دارد می توان در تشخیص کبد چرب استفاده کرد اما بیشترین تمرکز در تشخیص بیماری کبد چرب بر روی روش های  ام آر آی، سونوگرافی و سی تی اسکن می باشد.

نقش سونوگرافی در تشخیص این بیماری ها چیست؟

انتخاب روش مناسب برای تشخیص کبد چرب نیازمند ویژگی هایی می باشد:

  • مقرون به صرفه باشد.
  • در دسترس باشد و سریع انجام شود.
  • در عین حال کمترین ضرر را برای بیمار داشته باشد.

اما در راس این روش سونوگرافی قرار دارد. در این روش بافت کبد را با بقیه قسمت های بدن مقایسه می کنند و تغییرات را تشخیص می دهند.

در مورد بقیه روش ها مانند ام آر آی و سی تی اسکن هم روش مقایسه ای وجود دارد.

ارتشاح چربی در کبد چیست؟

دو نوع چربی در خون وجود دارد: کلسترول و تری گلیسیرید.

در مواقعی که  تری گلیسیرید در قسمت سیتوپلاسم سلول های کبدی تجمع پیدا می کنند باعث ایجاد کبد چرب می شود و بسته به شدت و میزان تجمع چربی درجات متفاوتی از ارتشاح به وجود می آید. رسوب چربی در کبد به دو دسته کلی تقسیم می شود:

  • ارتشاح ناشی از مصرف الکل
  • ارتشاح ناشی از مصرف غیر الکل: این نوع ارتشاح به دلایلی از جمله دیابت های مقاوم به انسولین، سندروم های متابولیک، اختلال در سوخت و ساز بدن و تجمع چربی، انواع هپاتیت های ویروسی، مصرف بیش از حد برخی داروها و یا مشکلات تغذیه ای و رژیمی می تواند ایجاد شود.

شیوع بیماری کبد چرب در میان چه افرادی بیشتر شایع است؟

  • افرادی که الکل مصرف می کنند.
  • کسانی که افزایش چربی خون دارند.
  • کسانی که مبتلا به چاقی هستند.

بیماری کبد چرب در تصویر برداری چگونه قابل تشخیص است؟

آنچه که در تشخیص چربی کاربردی  است بیوپسی یا بافت برداری و پاتولوژی  می باشد یعنی باید آسیب شناسی و بافت شناسی انجام شود که دقیق ترین روش می باشد.

نکته ای که بسیار اهمیت دارد این است که اگر میزان چربی رسوب شده در کبد کمتر از ۳۰% وزن کلی کبد باشد ممکن است در روش های تشخیصی دچار اشتباه شویم.

همچنین در بین سه روش ام آر آی، سی تی اسکن و سونوگرافی، روش سونوگرافی رایج تر می باشد.

عوارض بیماری کبد چرب چیست؟

درمان بیماری کبد چرب به صورت تدریجی انجام می شود. اولین عارضه کبد چرب ایجاد یک التهاب  و تورم کبد ناشی از رسوب چربی می باشد که در صورت ادامه این التهاب می تواند باعث از بین رفتن سلول های کبدی و جایگزین شدن بافتی به نام فیبروز کبد شود و در مراحل پیشرفته بیماری منجر به سیروز یا نارسایی کبد می شود. در صورت سیروز تنها راه درمان پیوند کبد است.

سایر خدمات مرکز تصویربرداری پزشکی نماطب عبارتند از:

رادیولوژی

ام آر آی

سی تی اسکن

سنجش تراکم استخوان

0 0 رای ها
امتیازدهی به این پست
guest

0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها