فهرست مطالب این نوشتار
Toggleسونوگرافی های غربالگری سه ماهه دوم بارداری
طبق پروتکل تعیین شده در سال ۱۳۹۵، منطقه خطر بینابین در تست غربالگری سه ماهه دوم بارداری بین ۱ به ۲۵۱ تا ۱ به ۸۰۰ در نظر گرفته شده است. بنابریان در سه ماهه دوم بارداری هم یک ریسک بینابین داریم که باید به دقت بررسی شود و تا حدود ۹۵ درصد می توان تشخیص درست داد.
در این دوران بارداری به بیمار دو پیشنهاد داده می شود:
- بیمار تست NIPT را انجام دهد . این تست یک تست غربالگری با قدرت تشخیص ۹۹ درصد می باشد.
- بیمار یک آنومالی اسکن دقیق در هفته ۱۸ تا ۲۰ بارداری را انجام دهد وچندین سافت مارکر در جنین اندازه گیری شود. سافت مارکر در واقع از نظر آناتومی در جنین اختلالی ایجاد نمی کند ولی می تواند همراه با یکسری از اختلالات دیگر از جمله اختلال کروموزومی و اختلالات قلبی و عروقی باشد. هرکدام از این مارکرها به نوبه خود می توانند ریسک را افزایش دهند.
در غربالگری سه ماهه دوم بارداری چه اختلالاتی قابل تشخیص هستند؟
در این غربالگری ها علاوه با سندرون دان (سه تایی شدن کروموزوم ۲۱)، ما یکسری اختلالات دیگر کروموزومی داریم که عبارتند از:
- سندروم ادوارد که در واقع سه تایی شدن کروموزوم ۱۸ می باشد. در این سندروم جنین معمولا یک اختلال در صورت، قلب و عروق را دارد.
- سندروم پاتو
- اختلالات طناب عصبی
- ریسک پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری
در واقع هر کدام از این اختلالات نیاز به پیگیری خاص خود دارند.
در آزمایشات غربالگری به چه نکاتی باید توجه کرد؟
- باید دقت شود که سن بیمار خطا نشود.
- ریسک هایی که محاسبه می شود ریسک هایی باشند که در هنگام زایمان باید مدنظر باشند.
- وزن مادر عامل مهمی در آزمایشات غربالگری می باشد و دقت شود بیشتر از ۵ کیلو اختلاف نداشته باشد وگرنه می تواند در جواب آزمایش خطا ایجاد کند.
غربالگری های یکپارچه چیست؟
به طور مثال ممکن است گاهی نتیجه غربالگری سه ماهه اول مثبت ولی نتیجه سه ماهه دوم بارداری منفی شود و پزشک نمی داند بر مبنای کدام جواب تصمیم بگیرد . این اختلاف در نتایج غربالگری ها به دلیل تفاوت در ماهیت آنها می باشد چون در سه ماهه اول بیشتر بر اساس مارکرهای سونوگرافی، غربالگری انجام می شود در صورتی که در سه ماهه دوم بر اساس مارکرهای بیوشیمیایی غربالگری انجام می شود و گاهی بین این دو نتیجه تناقض ایجاد می شود.
در صورت تناقض بهتر است برای رسیدن به جواب مشخص بین غربالگری های سه ماهه اول و سه ماهه دوم تست های غربالگری یکپارچه انجام شود.
در این غربالگری پس از پایان سه ماهه دوم، ریسک های غربالگری سه ماهه اول و دوم با هم ترکیب شده و یک ریسک واحد و یکپارچه به بیمار داده می شود.
تست غربالگری قدم به قدم چیست؟
این نوع غربالگری قدرت تشخیص بالایی دارد ولی اشکالی که دارد این است که ممکن است در سه ماهه اول یک اختلال واضح در جنین مشاهده شود و در این روش پزشک مجبور است تا پایان سه ماهه دوم بارداری صبر کند تا نتیجه یکپارچه نهایی بیمار تحویل دهد.
برای رفع این مشکل تست غربالگری قدم به قدم یا پی در پی مطرح شد که در این روش غربالگری های سه ماهه اول برای بیمار انجام شده سپس بر مبنای جواب آن، تنها کسانی که ریسک بالایی دارند را برای تست های تشخیصی ارجاع داده می شوند. ولی به کسانی که در سه ماهه اول مشکلی نداشتند پس از سه ماهه دوم یک نتیجه یکپارچه و واحد داده می شود.
سایر خدمات مرکز تصویربرداری پزشکی نماطب عبارتند از:
[…] سونوگرافی های غربالگری سه ماهه دوم بارداری تمام اعضای جنین از جمله کلیه جزئیات مغز، جمجمه، صورت، […]