فهرست مطالب این نوشتار
Toggleسونوگرافی سه بعدی
سونوگرافی سه بعدی در بارداری از جمله تست هایی است که در دوران حاملگی رایج می باشد و بیشتر آنان این روش را انجام می دهند .
سونوگرافی را می توان روندی گوییم که در طی آن تصویرهایی از بافت های گوناگون و نیز ارگان ها و اندام های درونی بدن فرد توسط امواج صوتی فراهم شود . لازم به ذکر است که تصویر حاصل پس از فر ایند شکل گیری و کامل شدن به دستگاه مربوطه ارسال شده و در آخر با روشی که در آن به وسیله دستگاه صورت می گیرد تصویر مورد هدف مشاهده می شود .
در حال حاضر سونوگرافی معمولی یا دو بعدی که تصویرهای سیاه و سفید را در اختیار پزشک قرار می دهد . روشی است فاقد خطر تصویر برداری در دوران حاملگی است البته مادران نبایست در رابطه با انجام این سونوگرافی هم اصرار های زیاد داشته باشند و می بایست طبق تشخیص پزشک انجام شود . در دوران بارداری سونوگرافی های زیادی انجام می شود و به همین دلیل هر رزوه دستگاه های مدرنی با نام های گوناگون همچون سونوگرافی سه بعدی – چهار بعدی – داپلر – سونوگرافی واژینال و انواع مختلف دیگری وارد بازار می شود .
تعریف سونوگرافی سه بعدی
در سونوگرافی سه بعدی امواج صوتی با زاویه های گوناگون به بدن جنین تابانده می شود و انعکاس این امواج به همراه نرم افزارهای پیشرفته کامپیوتری دچار تغییراتی می شود . اسکن اندام قادر است به صورت درستی و از طرف سونوگرافیست یا با دستگاه های جدیدتر به وسیله پروپ دستگاه انجام شود و تصویر سه بعدی ارائه دهد .
نحوه انجام سونوگرافی سه بعدی
در نخستین قدم بهتر می باشد سونوگرافی به وسیله رادیولوژیست مجرب و آموزش دیده صورت گیرد . پروسه انجام سونوگرافی با سونوگرافی معمولی هیچ فرقی با هم ندارند . برعکس سونوگرافی های عادی هیچ احتیای به پر کردن مثانه پیش از سونوگرافی سه بعدی نمی باشد و نتیجه های بعضی از مطالعات نشان می دهد که اگرچه ۳۰ دقیقه پیش از سونوگرافی سه بعدی یک لیوان آبمیوه طبیعی مصرف شود جنین در طی سونوگرافی هوشیار تر می شود .
برطبق تحققیاتی که به دست آمده زمان انجام این سونوگرافی معمولا کمتر از ۱ ساعت می باشد .
سونوگرافی سه بعدی چه مزیت هایی دارد
- این سونوگرافی در تشخیص ناهنجاری های جنین حائز اهمیت می باشد.
با در نظر گرفتن نتیجه های حاصل از این سونوگرافی پزشک قادر به این می باشد که تصمیم بهتری در ادامه بارداری یا پایان دادن آن بگیرد و نیز ارزیابی عمل جراحی درون رحم از مزیت های دیگر سونوگرافی سه بعدی می باشد .
- مشکلات آناتومیک جنین ارزیابی می شود .
- تشخیص هر نوع نقصی در ستون فقرات و نخاع جنین
- می توان از این روش برای تشخیص دادن اختلالات عصبی جنین و احتمال وجود فلج مغزی استفاده کرد .
مسئله ای که باید به آن توجه داشت این است که این سونوگرافی بایستی در موقعیتی خاص صورت گیرد و تمامی خانم های باردار نیازی به انجام این سونوگرافی ندارند .
زمان مناسب برای انجام سونوگرافی سه بعدی چه زمانی است
سونوگرافی سه بعدی اصولا با در نظر گرفتن به حساس بودن جنین در سه ماهه اول و به علت کم شدن مایع آمنیوتیک در سه ماه آخر نبایست انجام شود و سه ماهه دوم بهترین زمان می باشد . در بعضی از مراکز برای اینکه تصویری بهتر بتوان دریافت کرد توصیه می شود بین هفته های ۲۸ الی ۲۸ این سونوگرافی انجام شود اما باز هم به نظر پزشک بستگی دارد که چه زمانی سونوگرافی سه بعدی انجام شود .
در آخر توصیه می شود خانم های باردار سونوگرافی های غیر ضروری را تحت هیچ شرایطی انجام ندهند و به صورت همیشگی تحت نظر پزشک باشند .
سلام دکتر من باردارم تا حالا دو بار سونوگرافی معمولی انجام دادم. خیلی دوس دارم سونوگرافی سه بعدی انجام بدم ولی شنیدم خطر داره. واقعا اینطوره؟
سلام. در این موارد بهتر است با پزشک معالج خود مشورت کنید.