فهرست مطالب این نوشتار
Toggleسونوگرافی حاملگی
سونوگرافی حاملگی روش تصویربرداری است که بسیاری از خانم ها در دوران بارداری خود درگیر آن هستند . سونوگرافی یک تست تشخیصی می باشد و به روش تصویربرداری با امواج فراصوت گفته می شود . در تصویری برداری سونوگرافی از امواج صوتی که هیچ گونه خطری برای فرد ندارد استفاده می شود . بیشتر بودن فرکانس این امواج موجب می شود که انسان هیچ صدایی به گوشش نرسد .
زمانی که امواج صوتی با مانعی برخورد می کند بازتاب پیدا می کنند و از آن جا که بافت های گوناگون درون بدن توانایی های گوناگونی در بازتاب امواج صوتی دارند امواجی که بازتاب شده اند به وسیله کامپیوتر بررسی می شود و به تصویر تبدیل می شود . سونوگرافی آزمایشی است که فرد در آن هیچگونه دردی و ناراحتی را احساس نمی کند . متخصص سونولوژی اندازه ای ژل روی اندام مورد بررسی می ریزد تا بخشی از دستگاه سونوگرافی که صوت ها را وارد بدن بیمار می کند به آسانی روی بدن حرکت می کند و بیمار بدن آن که احساس دردی کند درون بدنش مورد بررسی قرار می گیرد . در صورتی که جنین درون رحم مادر می باشد پزشک متخصص به وسیله دستگاه سونوگرافی تصویری از جنین روی صفحه مانیتور نشان می دهد .
چند سونوگرافی
اگرچه یک خانم باردار دوره بارداری را بدون هیچ مشکلی طی کند نیاز است تا آخر این دوره چهار سونوگرافی حاملگی را انجام دهد .
سونوگرافی اول : در سونوگرافی نخست حتما می بایستی قلب جنین مشاهده شود . به همین دلیل بهتر است تمامی مادران باردار در پنجمین هفته سونوگرافی را انجام دهند .
دومین سونوگرافی : خوشبختانه در سونوگرافی های امروزی بعضی از آنومالی ها تشخیص داده می شود . به عنوان مثال ضخامت پشت گردن اندازه گرفته می شودکه به آن سونوگرافی nt گفته می شود . تا هفته بیستم وزن جنین هیچگونه اهمیتی ندارد زیرا تا این زمان وزن چندانی جنین نمی گیرد .
سونوگرافی سوم : زنان بارداری که به سونوگرافی دسترسی دارند و پیگیر هم هستند، بهتر است بعد از هفته ۱۶ یک سونوگرافی برای تشخیص ناهنجاری های جنین انجام دهند. چون رویت اندام های کوچک جنین در این زمان بهتر میسر است. در هفته های ۱۶ تا ۱۹ بارداری جنسیت، دست و پا، تعداد انگشتان، صورت، وضع لب ها، گوش، چشم، دیافراگم، ستون فقرات، کلیه ها، مثانه و معده پر از مایع و چهار حفره ای بودن قلب جنین بررسی می شود.
چهارمین سونوگرافی : تا هفته ۲۰ بارداری وزن جنین چنان مهم نمی باشد زیرا تا این مدت وزن چندانی نمی گیرد اما پس از سه ماهه دوم و در طول سه ماهه سوم مخصوصا نیمه دوم سه ماهه سوم زمان وزن گیری جنین می باشد . سونوگرافی ۲۸ هفته پایه جهت وزن جنین وجود دارد که از روی منحنی های استاندارد وزن ایده آل اندازه گیری می شود. دور سر – طول استخوان ران و … اندازه گرفته شده روی منحنی قرار می گیرد و وزن جنین تعیین می شود .
سونوگرافی داپلر
برخی اوقات مخصوصا پس از هفته ۳۰ بارداری هیچگونه مطابقتی بین سونوگرافی و سن جنین از روی نخستین روز آخرین قاعدگی مشاهده نمی شود . و بیشتر از ۱۴ روز تفاوت وجود دارد . در نهایت شاید این احتمال داده شود که جنین به اندازه کافی و مناسبی رشد نکرده است . در این جا باید به وسیله سونوگرافی کالر داپلرخون رسانی جنین ارزیابی شود .
سونوگرافی سه بعدی – سونوگرافی سیاه و سفید در مقاطع متوالی می باشد که دستگاه مقاطع را پشت سر هم می چیند و تصویری را گزارش می دهد که علاوه بر این که طول و عرض دارد دارای عمق هم هست . در سونوگرافی چهار بعدی زمان هم بیشتر می شود و قطعات تصویر به سرعت روی هم قرار می گیرند و حرکت های جنین مشاهده می شود .
سونوگرافی سه بعدی و سونوگرافی چهار بعدی معمولا برای دیدن بافت نرم استفاده می شود تا سطح بدن وشکل بدن جنین دیده شود.