فهرست مطالب این نوشتار
Toggleتفاوت رادیولوژی و رادیوگرافی
رادیولوژی به تمامی علم هایی که ارتباط با پرتوها دارند گفته می شود و انواع گوناگونی همچون تشخیصی – درمانی – صنعتی دارد .
رادیولوژی تشخیصی که در مبحث پزشکی بسیار از آن استفاده می شود به تنهایی دارای شکل های گوناگونی است که به صورت کلی مجموعه روش های تصویربرداری پزشکی – رادیوگرافی – سی تی اسکن – سنجش تراکم استخوان و … را رادیولوژی تشخیصی گفته می شود .یکی دیگر از کاربردهای پرتوها در حوزه پزشکی که نقش درمانی دارد رایوتراپی گفته می شود و در این روش جهت این که بسیاری از بیماری ها درمان یا کنترل شوند به وسیله پرتوها این کار را انجام می دهند .
رادیولوژی چه کاربردهایی دارد
در مجموع تست های رادیولوژی تشخیصی برای رویت اجزای درونی بدن و تشخیص بیماری ها بدین وسیله کاربرد دارد . این بررسی و تشخیص بستگی به قسمتی که ارزیابی می شود با هم تفاوت دارد و امکان دارد ارزیابی استخوان ها و مفاصل – فقرات و یا دیگر منطقه های اسکلت استخوانی را در بر گیرد و یا برای ارزیابی بافت ریه – دستگاه گوارش و یا سیستم ادراری باشد .
باید گفت که رادیولوژی کاربردهای بسیار زیادی در مبحث تشخیص دارد و امکان دارد این روند تشخیص موجب پیشگیری – کنترل – درمان بیماری های گوناگون شود .
اما با انجام دادن رادیولوژی در برخی از اوقات نمی توان تشخیص قطعی داد و امکان دارد بسته به نوع بیمار و شرایط بیمار راه های دیگری هم برای تشخیص قطعی به وسیله پزشک در نظر گرفته شود .
انواع رادیوگرافی
به طور کلی رادیوگرافی ها را میتوان به دو دسته رادیوگرافی ساده و رادیوگرافی رنگی تقسیم بندی کرد که هرکدام دارای انواع مختلفی هستند و برای مقاصد متفاوتی ممکن است انجام شوند.
الف. رادیوگرافی رنگی
رادیوگرافی رنگی به آزمونهایی اطلاق می شود که بسته به نوع، مرحله بیماری و تشخیص پزشک جهت بررسی ناحیه مورد نظر از مواد حاجب استفاده می شود. معمولا برای انجام آزمون رادیوگرافی رنگی آمادگیهایی لازم است که قبل از انجام آزمون توسط پزشک یا کارشناس به بیمار ابلاغ می شود.
مواد حاجب به موادی گفته می شود که به شکل خوراکی یا تزریقی مورد استفاده قرار می گیرند و منجر به بهتر دیده شدن ناحیه مورد بررسی در تصاویر رادیولوژی (گرافی) می گردند.
ب. رادیوگرافی ساده
رادیوگرافی ساده به آزمونهایی اطلاق می شود که در آنها از مواد حاجب استفاده نمی شود و آزمون های مورد انجام عمدتا از این نوع هستند.
معمولا آزمون های مربوط به اسکلت استخوانی و مفاصل از نوع رادیوگرافی ساده هستند و به جز در مواردی (بسته ناحیه مورد بررسی) نیاز به آمادگی خاصی ندارند.
گفتنی است با توجه به این که انجام رادیوگرافی رنگی برای تمام نقاط بدن ممکن نمی باشد، انتخاب روش رادیوگرافی رنگی یا ساده کاملا به نظر پزشک با توجه به نوع و مرحله بیماری و وضعیت بیمار بستگی دارد و رادیوگرافی رنگی همواره موجب تشخیص بهتر بیماری نمی شود.