فهرست مطالب این نوشتار
Toggleتشخیص سنگ کیسه صفرا با سونوگرافی
کیسه صفرا یک عضو گلابی شکل است که در زیر کبد قرار گرفته است ومعمولا همه انسان ها این عضو را دارند و در موارد بسیار محدودی برخی افراد این عضو را ندارند و این خیلی نادر است.
وظیفه کیسه صفرا جمع کردن و ذخیره کردن صفرایی است که از کبد ترشح می شود و ما همیشه به صفرا نیازی نداریم وقتی غذایی را می خوریم و لازم است که هضم شود نیاز است که صفرا را استفاده کنیم. کیسه صفرا، صفرا را جمع می کند سپس در زمانی که نیاز است منقبض می شود و آن را ترشح می کند تا غذا بتواند هضم شود. بنابراین وجود کیسه صفرا به هضم غذا کمک می کند و در صورت عدم وجود کیسه صفرا اتفاق خاصی برای کسی نمی افتد و تنها ذخیره صفرا را ندارد ولی در تولید صفرا مشکلی ایجاد نمی شود چون کبد صفرا را تولید می کند و از طریق مجرای مشترک آن را ترشح می کند و روی غذا می ریزد.
بیماری های کیسه صفرا
جراحی کیسه صفرا در کنار جراحی فتق شایع ترین جراحی است که انجام می شود. کیسه صفرا جزئی از دستگاه گوارش محسوب می شود و شایع ترین بیماری مربوط به کیسه صفرا، سنگ صفرا می باشد. داخل صفرا مقدار زیادی کلسترول است و هر چقدر مصرف کلسترول بالاتر باشد یا فعالیت کمتر باشد این میزان کلسترول داخل کیسه صفرا غلیظ تر می شود و می تواند باعث ایجاد لجن صفراوی شود که همین علت می تواند باعث ایجاد سنگ کیسه صفرا شود.
دلایل ایجاد سنگ کیسه صفرا
- شایع ترین علت ایجاد سنگ کیسه صفرا میزان کلسترول بالا و مصرف چربی زیاد می باشد. بسیاری از افرادی که سنگ صفرا دارند بعد از انجام سونوگرافی ممکن است کبد چرب هم داشته باشند.
- برخی از بیماری های عفونی و خونی مانند سیکل و تالاسمی هم می توانند منجر به کیسه صفرا شوند .
سنگ صفراوی که در اثر بیماری خونی تشکیل می شود سیاه رنگ است ولی سنگ صفراوی که در اثر کلسترول بالا ایجاد می شود زرد رنگ می باشد.
- افرادی که اضافه وزن دارند یا رژیم های طولانی مدت و سخت می گیرند بیشتر مستعد کیسه صفرا می شوند.
- در دوران حاملگی هم در اثر ترشح هورمون پرروژسترون حرکت کیسه صفرا کاهش می یابد و می تواد منجر به سنگ کیسه صفرا شود.
شایع ترین علت سرطان کیسه صفرا، سنگ کیسه صفرا است.
برای پیشگیری از سنگ کیسه صفرا چه کارهایی کنیم؟
بهترین راه برای پیشگیری از سنگ کیسه صفرا تغییر در سبک زندگی و کم کردن میزان مصرف کلسترول می باشد. همچنین انجام ورزش و فعالیت های بدنی هم توصیه می شود.
علائم سنگ کیسه صفرا
- حدود نیم ساعت تا یک ساعت پس از مصرف یک وعده غذایی که خیلی هم چرب نیست چون کیسه صفرا منقبض می شود که غذا را هضم کند سنگ تکان می خورد و به دیواره کیسه صفرا می خورد و دردی در قسمت بالا و سمت راست شکم احساس می شود. این درد حدود ۲ تا ۴ ساعت طول می کشد.
- در برخی موارد فرد دچار حالت تهوع و استفراغ هم می شود.
راه های تشخیص سنگ کیسه صفرا
بهترین راه تشخیص سنگ کیسه صفرا سونوگرافی می باشد. در صورتی که فردی دو مرتبه دچار درد ناحیه شکمی شد و در هر دو بار هم در سونوگرافی لجن کیسه صفرا مشاهده شد بهتر است جراحی شود چون ممکن است باعث ایجاد سرطان کیسه صفرا شود که از بدخیم ترین سرطان ها در ناحیه شکم می باشد.
در صورتی که فردی مبتلا به دیابت باشد و در سونوگرافی هم سنگ کیسه صفرا تشخیص داده شود حتما باید سنگ صفرا عمل شود.
همچنین بیمارانی که نقص ایمنی بدن دارند و بیماران تحت شیمی درمانی حتما باید عمل کیسه صفرا را انجام دهند.
سایر روش های تشخیص سنگ کیسه صفرا، سی تی اسکن و ام آر آی می باشد.
سایر خدمات مرکز تصویربرداری پزشکی نماطب عبارتند از:
آره آقا سعید بهتره یک بار دیگه آزمایش بدی با تشکر
سلام
من سونوگرفی انجام دادم و کیسه صفرا تعداد زیاد سنگ به ابعاد۱۰میلی نشان داده
هیچ علایمی ندارم فقط ناشتا نبودم و شب قبلش شیر خورده بودم احتمال دارد سونو اشتباه باشد