تهران، خیابان سپاه، بین پل چوبی و میدان سپاه، شماره 116

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آیا اشعه ایکس خطرناک است؟

شما اینجا هستید:

آیا اشعه ایکس خطرناک است؟

آیا اشعه ایکس خطرناک است؟

طبیعی است که در رادیولوژی و خدماتی مانند سی تی اسکن به دلیل اینکه از اشعه ایکس استفاده می شود این نگرانی وجود دارد که آیا این اشعه ها زیان آور هستند؟ همواره رسیدن به اهداف پزشکی ما را وادار می کند تا خطرات احتمالی آن را بپذیریم چراکه این مورد آنقدر فایده داشته تا خطرات آن گاها نادیده گرفته شود. همه مراکز رادیولوژی یک سری وظایفی دارند که این وظایف شامل رعایت استانداردهای جهانی است. یکی از استانداردهای جهانی در رادیوگرافی قانونی به نام آلارا (ALARA)وجود دارد، به این معنا که تا آن جایی که ممکن است از در معرض اشعه قرار گرفتن خودداری کنید مگراینکه دز دریافتی بسیار کم باشد ,  و شامل سه بخش اصلی زمان ،فاصله،محافظت است و همه ی مراکز ان را رعایت میکنند.

چگونه می توان خطرات اشعه ایکس را کمتر کرد؟

در بخش های رادیولوژی کارکنان و بیماران ممکن است در برابر این اشعه قرار بگیرند. میزان اشعه ای که معمولا به کارکنان این بخش در طول کار تابیده می شود ماهانه به وسیله سازمان انرژی اتمی ثبت می شود اما در مورد بیماران این مراکز مکلف هستند طبق استانداردها، اتاقی که در آن دستگاه تولید اشعه، قرار دارد را به وسیله قطعات سربی کاملا حفاظت کنند. بنابراین افرادی که بیرون این اتاق قرار می گیرند باید خیالشان راحت باشد هیچ خطری آنها را تهدید نمی کند و اشعه ای از این اتاق بیرون نمی آید. بیماری که وارد اتاق می شود و قرار است از او رادیوگرافی صورت گیرد و اگر به طور مثال قرار باشد از ناحیه سر و سینوس رادیوگرافی صورت گیرد حتی الامکان باید به وسیله محافظ های سربی نواحی حساس و تناسلی و لگن پوشیده شود. پس با درخواست از کارشناس وقت درصورتیکه که امکانپذیر باشد میتوان از شیلد یا محافظ در ارگان های حساس خارج از ناحیه تصویربرداری استفاده کرد. بقیه موارد بالا را کارشناسان رادیولوژی رعایت میکنند تا برای بیمار انجام آن ایمن باشد.

خطر اشعه ایکس برای جنین

خانم هایی که در سنین باروری به مراکز رادیولوژی مراجعه می کنند حتی اگر به بارداری خود مشکوک هستند موضوع را حتما باید به مسئول بخش یادآوری کنند و با احتیاط بیشتری نسبت به این افراد کار انجام شود و در صورتی که ممکن است از دیگر مدالیته های تصویربرداری که از اشعه ایکس استفاده نمیشود استفاده شود. بیشترین خطرات وارده به این افراد  را تا پایان سه ماهه اول بارداری  دارند  چرا که این زمان ارگان های جنین در حال شکل گیری است و اشعه ایکس می تواند بر ارگان های جنین تاثیر بگذارد و ایجاد مشکلاتی را ایجاد کند.

آیا اشعه ایکس خطرناک است؟
آیا اشعه ایکس خطرناک است؟

آیا رادیولوژی برای کودکان ضرر دارد؟

گروه های دیگری مانند کودکان و نوزادان و افراد بسیار مسن حساسیت بیشتری به اشعه دارند و باید مراقبت های بیشتری در مورد این افراد به کار گرفته شود. برخی از ارگان های بدن مانند قرنیه چشم، تیروئید و تخمدان ها در خانم ها و بیضه ها در آقایان حساسیت بیشتری به اشعه دارند حتما باید احتیاط های لازم به کار گرفته شود.

نتیجه گیری

بیمارانی که به مراکز رادیولوژی مراجعه می کنند بدانند که به خصوص در کشور ما استاندارد بسیار بالایی در حفاظت اتاقی که در آن دستگاه تولید اشعه رادیوگرافی است، صورت می گیرد و استانداردها کاملا با استانداردهای جهانی همخوانی دارد و پزشکان و متخصصینی که ازبیماران رادیوگرافی انجام میدهند از هر نظر قبل از ورود به مجموعه از نظر علمی سنجیده میشوند تا در صورت لزوم به بیماران کمک های لازم را ارایه دهند تا نگرانی در مورد بیماران وجود نداشته باشد و صدمه ای به آنها وارد نشود.

0 0 رای ها
امتیازدهی به این پست
guest

2 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مهناز
مهناز
۱۴۰۱/۰۵/۱۸ ۱۷:۲۳

سلام من وخواهرم ناچار شدیم مادرمان را که ناتوانی ایستادن وراه رفتن رو داره به رادیولوژی ببریم واونجا چندین بار عکسبرداری تکرار شد ۷ یا ۸ بار یا بیشتر چون شخصی که اونجا کار میکردمیگفت چاره ای نیست باید مادر رو نگه دارید سوالم اینه که خطر داره واینکه چه راهی برای اینجور بیماران وجود داره؟ این هم بگم ما بدون هیچ حفاظی بودیم همینطور بدون هیچ پوشش ایمنی خاصی خیلی نگرانم لطفا راهنمایی کنید

یونس
یونس
پاسخ به  مهناز
۱۴۰۲/۰۸/۰۹ ۱۷:۵۸

از اون جایی که دز جزیی در تصویر برداری بسیار پایینه نگران نباشید ولی از این به بعد با رونوشت سربی استاندارد در مقابل تیوپ اشعهxقرار بگیرید